24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române

  • 24/01/2021

Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale a marcat aniversarea celor 162 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, prin proiecția unui film documentar despre contextul în care a avut loc evenimentul istoric.

Filmul, denumit „Unirea Principatelor Române din anul 1859” este al doilea episod din trilogia „Unirile Românilor”, proiect cultural realizat de Televiziunea Română și Ministerul Culturii în contextul anului centenar. Documentarul aduce în prim-plan contextul istoric, de la Revoluția din 1848 și până în anul 1858, cu aspectele naționale și internaționale și cu evocarea personalităților care au contribuit decisiv la unirea Moldovei cu Valahia sub conducerea aceluiași domnitor.

„Mica Unire” de la 5/24 ianuarie 1859 a fost un eveniment istoric deosebit de important,  fiind primul pas decisiv pe calea înfăptuirii statului național unitar român, iar un an mai târziu a dus la constituirea Forțelor Navale Române.

La proiecție a luat parte doar personalul militar și civil al unității, întrucât elevii militari încă se află la domicilii, de unde desfășoară cursuri online.