Elevii militari asistă la exerciţiile navale româno-britanice din Marea Neagră

  • 25/10/2020

O grupă de 20 de elevi militari din anul al II-lea, de la diferite specialităţi ale Şcolii Militare de Maiştri a Forţelor Navale, s-au aflat vineri, 23 octombrie, la bordul fregatei „Mărăşeşti“ (F111) pe durata exerciţiului naval desfăşurat alături de distrugătorul britanic HMS „Dragon“ (D35), în largul Mării Negre.

Scenariul secvenţelor de instruire în apele naţionale şi internaţionale din Marea Neagră, a cuprins exerciţii de luptă antiaeriană, la care au participat şi aparate de zbor MiG-21 LanceR ale Statului Major al Forţelor Aeriene, precum şi un avion CF-18 Hornet al Forţelor Aeriene Regale Canadiene.

Pentru elevii militari, vizita la navă a avut scopul de a-i familiariza cu tehnica specifică de la bordul unei fregate, cu particularităţile armamentului şi ale misiunilor. Maiştrii militari din echipaj le-au explicat viitorilor lor colegi din Forţele Navale cum funcţionează aparatura, care este rolul fiecărui specialist în cadrul unităţii de luptă şi le-au dezvăluit care sunt aşteptările pe care echipajul le are de la tinerii maiştri militari atunci când sunt, în sfârşit, repartizaţi de funcţii.

La rândul lor, elevii militari au profitat de prilej pentru a vedea cât mai multe compartimente ale navei şi pentru a adresa maiştrilor militari toate întrebările generate de aprofundarea  teoriei. Faptul că au luat parte la un exerciţiu naval a fost, spun ei, o experienţă deosebită, care i-a făcut să conştientizeze adevărata importanţă a tehnicianului la bordul navei de luptă.

Foto: Elv. cap. Vlad Puiu