De Ziua Armatei României, în vizită la Muzeul Naţional Militar – filiala Constanţa

  • 25/10/2020
  „A fi militar nu înseamnă doar să ţii o armă în mână, înseamnă să îţi cunoşti trecutul, să trăieşti ancorat în prezent şi să faci orice este corect şi necesar pentru ca viitorul să ia înfăţişarea pe care ţi-o doreşti“  

 

Ghidaţi de aceste cuvinte, elevii militari din anul I ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu“ au mers, de Ziua Armatei României, să viziteze Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I“ – filiala Constanţa. Gazdă le-a fost directorul muzeului, prof. dr. Costin Scurtu, unul dintre cei mai fini cunoscători ai istoriei poporului român şi Armatei României. Încă de la primire, prof. Scurtu le-a vorbit elevilor militari despre cât este de important să cunoşti trecutul pentru a putea înţelege corect prezentul şi pentru a putea anticipa şi pregăti viitorul.

A urmat turul expoziţiei permanente a muzeului când, în mod cu totul neaşteptat pentru viitorii maiştri militari de marină, directorul muzeului i-a invitat să ia un altfel de contact cu istoria Armatei României. Tinerii au avut permisiunea de a ţine în mâini arme – ajunse acum piese de muzeu – care, la vremea lor, i-au ajutat pe ostaşii români să obţină victoriile care au şlefuit prezentul României.

În stilul oratoric aparte care îl caracterizează, prof. Costin Scurtu i-a plimbat pe elevii militari, fizic, prin sălile muzeului şi, mental, pe câmpul de bătălie şi în momentele cruciale ale destinului naţiunii, reuşind să le transmită, pentru o clipă, fiorii şi emoţiile pe care le-au trăit predecesorii noştri.

Elevii militari au savurat prezentările, au admirat exponatele, şi-au însuşit informaţiile primite, iar la plecare au dat verdictul: „Cea mai frumoasă vizită la muzeu pe care am făcut-o vreodată! Ne-a plăcut tare mult aici şi ne dorim să mai revenim!“

Iubirea şi respectul pentru istoria naţiunii poartă numele de patriotism, iar cel care alege să îmbrace ţinuta militară şi îşi asumă, prin jurământ, că va apăra ţara chiar cu preţul vieţii, nu poate fi decât un patriot autentic. Periplul în istoria Armatei României este doar un fragment din educaţia de calitate pe care ne dorim să le-o oferim elevilor noştri.