În vizită la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa

  • 24/10/2020
  „Istoria românilor este sfântă pentru că a fost scrisă cu sânge şi nu cu cerneală“ – Girel Barbu (poet)

 

Elevii militari din anul I ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale  au mers sâmbătă, 24 octombrie, în vizită la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, ca parte a periplului lor de cunoaştere a obiectivelor culturale ale oraşului.

Încă de la primele încăperi, muzeul impresionează prin cele două săli de tezaur, unde se află expusă şi statueta şarpelui-zeu Glykon, pentru a continua mai apoi, la etajul I cu prezentarea cronologică a vestigiilor de istorie antică şi medievală a Dobrogei. Ultimul etaj aduce vizitatorii mai aproape de contemporan, în special prin expoziţia permanentă ce redă imaginea fidelă a României comuniste.

Dacă statuetele, podoabele şi uneltele antice şi medievale i-au dus pe elevii militari cu gândul la cărţile de istorie şi la povestirile care redau faptele de vitejie ale înaintaşilor, exponatele care ilustrează a doua jumătate a secolului XX, respectiv Comunismul din România, i-a dus pe tineri cu gândul la amintirile pe care le-au auzit depănate de bunicii şi părinţii lor. Peştele din sticlă amplasat pe televizorul alb-negru şi uniforma şcolară pepită au stârnit nostalgii vesele. Încăperea ce reconstituie un fragment al laturii celei mai sumbre ale regimului totalitar din România, a generat sobrietate şi reflecţie în mintea elevilor militari.

Vizita la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, mărturisesc elevii, a fost frumoasă şi utilă, din perspectiva în care a determinat, pentru unii, un punct de plecare pentru lărgirea orizonturilor şi, pentru toţi, subiecte inepuizabile de discuţii şi dezbateri.