Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale la 123 de ani

  • 08/10/2020

Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu“ a aniversat pe 8 octombrie 123 de ani de la înfiinţare, în 1897, la Galaţi, fiind singura instituţie de învăţământ postliceal militar de marină din România.

Prin Înaltul Decret nr.3110 al Regelui Carol I, a fost fondată „Şcoala de submecanici şi submaeştri de marină“, care a avut permanent o misiune unică , relevantă atunci şi acum, aceea de a forma tehnicieni capabili să opereze, să întreţină şi să repare tehnica de la bordul navelor militare.

În decursul istoriei sale, şcoala a funcţionat în patru garnizoane şi a avut 11 sedii. Din anul 1908, Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale funcţionează la Constanţa. Existenţa aproape neîntreruptă a acestei instituţii s-a suprapus cu unele dintre cele mai dificile contexte istorice pe care România le-a străbătut. Tradiţia şi prestigiul şcolii s-au născut din capacitatea sa de a se adapta vremurilor şi angajamentelor asumate de marina militară.

Astăzi, conducerea Statului Major al Forţelor Navale şi cea a Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale manifestă o preocupare constantă pentru modernizarea resurselor şi pentru alinierea calităţii învăţământului la cerinţele momentului.

Aniversare în condiţii de pandemie

Aniversarea celor 123 de ani de tradiţie scrisă de generaţiile Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale a fost marcată într-un cadru oficial, dar restrâns, pentru a fi respectate măsurile de prevenire a transmiterii noului coronavirus.

Elevii de anul I au luat parte, pe platoul unităţii, la un moment special de evocare  a istoriei complexe pe care a parcurs-o instituţia de învăţământ militar al cărei ecuson îl poartă şi ei astăzi, cu mândrie.

Emoţionant şi onorant deopotrivă este, pentru elevii militari, faptul că ei înşişi completează acum o pagină care va rămâne în istoria şcolii, aceea despre adaptarea sistemului de învăţământ  tehnic militar de marină la condiţiile excepţionale impuse de o pandemie.