Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor  Navale
"Amiral Ion Murgescu"

 

 

Evenimente

Luni, 11 septembrie 2017, începând cu ora 09.00, pe platoul şcolii s-a desfăşurat festivitatea de deschidere a noului an de învăţământ. Atât pentru cei 38 de elevi din anul II, dar mai ales pentru cei 58 din anul I, proaspeţi admişi, momentul a fost unul cu o încărcătură emoţională specială, deoarece anul acesta pe data de 8 octombrie, instituţia şcolară va sărbători 120 de ani de la înfiinţarea sa, fiind una dintre cele mai vechi din ţară.
La eveniment, alături de tinerii elevi s-au aflat părinţii, rudele şi prietenii acestora, dar şi reprezentanţi ai Statului Major General, ai Statului Major al Forţelor Navale, comandanţi de mari unităţi şi unităţi, precum şi foşti comandanţi ai şcolii.

În perioada 6-9 august nava şcoală HS RODOS a Forţelor Navale ale Greciei cu 116 cadeţi la bord, care execută un marş de instrucţie în Marea Neagră, face o escală în portul Constanţa.
Programul echipajului navei greceşti cuprinde printre altele vizitarea autorităţilor locale, a Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” şi a Muzeului Marinei Române.
În data de 07.08.2017, cadeţii şi cadrele militare elene membrii ai echipajului au vizitat şcoala. Pe timpul desfăşurării activităţii acestora le-a fost prezentată baza materială a şcolii şi, de asemenea, au avut loc discuţii şi schimburi de experienţe cu elevii din anul I şi cadrele instituţiei.
Nava HS RODOS face parte din clasa Jason şi este o navă de desant maritim, cu un deplasament de 4.900 tone, o lungime de 116 m, lăţime 15,3 m şi pescaj 3,4m. 

Vineri 28 iulie, începând cu ora 13.00, în aula mare a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, s-a desfăşurat festivitatea de absolvire a promoţiei 2017 „Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz – 100” de ofiţeri ingineri militari şi civili, precum şi de maiştri militari de marină.
În prezenţa viceamiralului dr. Alexandru Mîrşu, şeful Statului Major al Forţelor Navale, cei 29 de absolvenţi militari ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” şi cei 53 de absolvenţi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale au primit primele lor grade de ofiţeri, respectiv maiştri militari de marină, în Forţele Navale.
La acest important eveniment au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai Preşedinţiei, Ministerului Apărării Naţionale, ai autorităţilor publice centrale şi locale, personalităţi ale vieţii publice şi universitare constănţene, reprezentanţi ai instituţiilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul transportului naval şi activităţilor portuare, delegaţi ai asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi în retragere, rude şi prieteni.

In perioada, 24-26 mai 2017, şcoala noastră a onorat invitaţia de a participa la cea de-a VI-a ediţie a sesiunii de comunicări ştiinţifice a elevilor organizată de Şcoală Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia”, Boboc; Astfel un grup format de 3 cadre didactice militare si 10 elevii însoţiţi de comandantul unităţii, cdor. Viorel Roman, au participat la desfăşurarea lucrărilor sesiunii.
Lucrările prezentate de elevii instituţiei noastre au fost apreciate de membrii comisiilor de evaluare ca fiind bune şi foarte bune, menţionându-se în acelaşi timp şi faptul că, astfel de activităţi sunt benefice atât elevilor cat şi cadrelor didactice îndrumătoare.

În perioada 18-20 mai 2017, Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale “Amiral Ion Murgescu” a participat la Târgul Ofertelor Educaţionale, organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, la Pavilionul Expoziţional din staţiunea Mamaia.
Pe timpul celor 2 zile cât a durat activitatea, elevii şi cadrele didactice prezente la standul personalizat ale instituţiei noastre s-au bucurat de prezenţa unui număr mare de vizitatori, elevi şi părinţi deopotrivă, interesaţi de oferta educaţională pe care şcoala o promovează pentru anul de învăţământ 2017/2018.

In perioada 10-12 mai 2017, la sediul instituţiei, s-au desfăşurat lucrările sesiunii de comunicări ştiinţifice a cadrelor didactice, ediţia a VII-a. Ca de fiecare dată în ultimii ani, la activitate au participat cadre didactice din şcolile şi liceele constănţene, dar şi cadre didactice din celelalte două şcoli de profil din ţară.
Astfel, instituţiile de învăţământ reprezentate au fost:

 • Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, Constanţa;
 • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia”, Boboc;
 • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre “Basarab I”, Piteşti;
 • Colegiul Tehnic Energetic, Constanţa;
 • Colegiul Tehnic de Marină, Constanţa;
 • Liceul teoretic „Ovidius”, Constanţa;
 • Şcoala gimnazială nr. 24 “Ion Jalea”, Constanţa;

Sesiunea de comunicări ştiinţifice s-a desfăşurat pe 3 secţiuni:

 • Inginerie electronică si ştiinţe nautice;
 • Inginerie electrică si inginerie mecanică;
 • Ştiinţe socio-umane si fundamentale.

 

În perioada 04-05.05.2017 s-a desfăşurat o vizită de evaluare externă periodică, în vederea atestării nivelului calităţii serviciilor educaţionale oferite de unitatea de învăţământ, Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”. Principalele activităţi desfăşuate cu acest prilej au fost: vizitarea spaţiilor, observarea proceselor care se desfăşoară în şcoală, identificarea gradului de satisfacţie a beneficiarilor, direcţi şi indirecţi, faţă de serviciile educaţionale oferite şi a gradului de implicare în procesul decizional prin aplicarea de chestionare şi realizarea de interviuri, analiza documentelor, etc.

      În urma evaluării, calificativele obţinute au fost dintre cele mai bune.

Şi anul acesta, ca în fiecare an, în preajma sărbătorilor pascale, marinarii militari au mers în pelerinaj la Mănăstirea Dintr-un Lemn, din judeţul Vâlcea.  Şeful delegaţiei Forţelor Navale a fost comandorul ROMAN Viorel, comandantul şcolii, delegaţia fiind formată din cadre militare si, pentru prima dată, dintr-un grup de elevi ai instituţiei noastre.

Gazdă primitoare pentru oamenii apelor, Maica Stareţă Emanuela OPREA, a organizat o ceremonie religioasă de pomenire a eroilor marinari şi aviatori, precum şi a ministrului Aerului şi Marinei, din perioada 1938-1940, generalul Paul Teodorescu, cel care-şi doarme somnul de veci lângă bisericuţa construită din trunchiul unui singur stejar secular.

După slujbă, pelerinajul a continuat cu vizitarea bisericii din piatră, construcţie ce datează din vremea domnitorului Matei Basarab, în care este păstrată Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

În perioada 6 - 9 aprilie, la Centrul Expozitional ROMEXPO s-a desfăşurat Salonul Nautic Internaţional Bucureşti. Si anul acesta Forţele Navale au participat cu machete de nave, cărţi cu tematică navală, o expoziţie de lucrări de matelotaj şi un ansamblu marinăresc pentru pavoazare. Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral ION Murgescu” s-a prezentat la activitate cu un stand de promovare a ofertei educaţionale pentru anul de învăţământ 2017-2018.
Evenimentul strânge într-un singur loc majoritatea companiilor de profil din ţară şi îşi propune să devină un loc care reuneşte admiratori, entuziaşti şi profesionişti, un loc pentru cei care doresc să păşească într-o lume în care eleganţa şi sportivitatea se îmbină.

Aflată în plină desfăşurare, cea de-a VII-a ediţie a proiectului „O zi în şcoala militară”, organizat de Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale Am. Ion Murgescu, reprezintă o ocazie unică pentru elevii de liceu de a participa alături de colegii lor, elevii militari, la toate activităţile din programul orar cuprins în intervalul 08.00-16.00. Astfel tinerii liceeni, elevi ai instituţiilor de învăţământ cu care şcoala militară are semnat protocol de colaborare, în urma unei planificări stabilite de comun acord, se prezintă la sediul instituţiei la ora 08.00, de unde sunt preluaţi şi încadraţi în program. Pe timpul zilei se familiarizează cu modul de desfăşurare al cursurilor, participă la raportul companiei, servesc masa de prânz, luând astfel contact cu atmosfera din instituţia militară de învăţământ.

Anul acesta, perioada de desfăşurare a proiectului a debutat în prima zi de primăvară şi se va finaliza la sfârşitul lunii mai, pe 26.05.2017. În săptămâna 03-07.04.2017 sunt aşteptaţi 13 elevi de la Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza” din Constanţa.

La data de 27 şi 28.03.2017, Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” a primit vizita unui număr de peste 150 de elevi şi cadre didactice ale Liceului Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu” din Medgidia şi ai Liceului Tehnologic „C.A.Rosetti” din Constanţa, cu ocazia proiectului naţional şcolar „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun”.

Elevii liceali au cunoscut, din interior, baza tehnico-materială, cabinetele şi laboratoarele de specialitate în care îşi desfăşoară orele de curs elevii militari, dar şi muzeul şcolii în care, cu respect, se adună file din istoria instituţiei militare de învăţământ preuniversitar.

Fregata „La Fayette” a făcut o escală în Portul Constanţa, în perioada 24-27 martie, pentru a participa la un exerciţiu naval alături de nave din Forţele Navale. Cu aceasta ocazie, vineri, 24 martie, un grup de elevi ai şcolii noastre au fost invitaţi să viziteze impunătoarea navă franceză.

„La Fayette” este comandată de comandorul Stanislas Delatte şi a intrat în serviciul Marinei Naţionale Franceze în anul 1996. Nava are o lungime de 125m şi dispune de sisteme de rachete anti-navă Exocet 40, sistem de rachete Crotale, mitraliere de 12,7mm şi tunuri de 20mm şi de 100mm. 

Debutând în anul 1992, sub directa coordonare a amiralului Petre George, comandantul de atunci al liceului militar de marină „Alexandru Ioan CUZA”, concursul de matematică „Viceamiral Vasile Urseanu” a ajuns la cea de-a XXV-a ediţie desfăşurată sâmbătă, 25 martie.

La concursul organizat anual de către Liga Navală Română, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi găzduit ca de fiecare dată în ultimii 10 ani de Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, au participat peste 60 de elevi de clasa a VIII-a, din oraşul şi judeţul Constanţa.

.

La data de 22.03.2017, reprezentanţi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale “Amiral Ion Murgescu” şi elevi militari au promovat oferta educaţională valabilă pentru anul de învăţământ 2017-2018, la Liceul Tehnologic “Dragomir Hurmuzescu” Medgidia.

Activitatea se înscrie în campania de promovare a şcolii militare în rândul elevilor liceali a ofertei educaţionale proprii, dar şi de prezentare a specificului carierei de maistru militar de marină.

La data de 20.03.2017, la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale “Amiral Ion Murgescu” s-a desfăşurat ceremonialul de învestire în funcţia de comandant al şcolii, a domnului comandor Viorel Vasile Roman.

La activitate a participat şeful Statului Major al Forţelor Navale, domnul Viceamiral doctor Alexandru Mîrşu, comandanţi de mari unităţi şi unităţi din Forţele Navale, elevii şi personalul militar şi civil din şcoală

.

La data de 10 martie 2017, la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” s-a desfăşurat cea de-a noua întâlnire a partenerilor Protocolului de Colaborare, încheiat la iniţiativa şcolii noastre, sub egida Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa.

Cei douăzeci de parteneri educaţionali din Constanţa şi judeţ, în prezenţa reprezentantului Inspectoratului Şcolar Judeţean, au reafirmat beneficiul implicării elevilor din anii liceali şi elevii militari în activităţi comune cu rol educativ de cultură generală, sportive, de marcare a unor date cu semnificaţie deosebită în istoria naţională şi de cunoaştere reciprocă,  de responsabilizare a tinerilor elevi în dezvoltarea personalităţii, a abilităţilor comunicative şi sociale.

La data de 17.02.2017, cu ocazia sărbătoririi Zilei Consiliului Internaţional al Sportului Militar, sub deviza Prietenie prin sport, la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” s-au organizat activităţi sportive şi  crosul RUN DAY. La activitate au participat peste 137 de persoane cadre militare, elevi, personal civil contractual.

Activitatea a fost coordonată de ofiţerul cu educaţia fizică militară, Cpt.cdor Croitoru Cristian şi instructorul sportiv, Prof. Ungureanu Mircea.În perioada 16 – 18.01.2017, elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale “Amiral Ion Murgescu” şi studenţi ai Academiei Navale “Mircea cel Bătrân” au promovat oferta educaţională a profesiei militare - în general, şi cea de maistru militar şi ofiţer al Forţelor Navale – în special, în rândul elevilor din liceele şi colegiile tehnice liceale din localitatea Iaşi.La data de 15.01.2017, în aula şcolii, în prezenţa personalului militar şi civil din unitate şi cu sprijinul Ligii Maiştrilor Militari de Marină, s-a desfăşurat festivitatea de premiere a elevilor cu cele mai bune rezultate obţinute după sesiunea de examene de iarnă.

Astfel, premiul „Maistru militar Cătălin Rădoi”, instituit de Liga Maiştrilor Militari de Marină, a fost acordat  elevului fruntaş Cătălin Grosu, cu media 9,59 şi elevului caporal Mihnea Gabriel Grosu cu media 9,54. În semn de profund respect, premiul a fost înmânat de doamna plutonier Mariana Rădoi, soţia maistrului militar al cărui nume il poartă premiul acordat.

De asemenea, au fost premiaţi cu bursa „Amiral Ion Murgescu”, instituită de şcoala noastră, pentru rezultate foarte bune la examenele din sesiunea de iarnă, elevul caporal Nicu Dumitraşcu, elevul caporal Radu Aiordachioaie şi elevul fruntaş Marian Rotar. Bursele au fost înmânate de preşedintele Ligii Maiştrilor Militari de Marină, domnul maistru militar principal (r) Emil Olteanu şi de către domnul maistru militar principal (r) Nicolae Radu.

La data de 21.12.2016, elevii şcolii noastre şi un grup de studenţi ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” au încântat personalul şcolii cu cântece şi colinde tradiţionale româneşti, în spiritul sărbătorilor de iarnă.

La data de 15 decembrie 2016, în profund spirit umanitar, elevii şcolii militare au dăruit cadouri copiilor din Centrul de Plasament Ovidiu.

La data de 25 noiembrie 2016, la debutul sărbătorilor de iarnă, elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” au organizat Balul Bobocilor.


A VI-a  ediție a  Sesiunii de comunicări științifice a elevilor  s-a desfășurat în perioada 9 - 11 noiembrie 2016, la Şcoală Militară de Maiștri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”.

Păstrând tradiția implementată încă de la prima ediție, şi anul acesta la activitate au participat, pe lângă elevii şcolii noastre, elevi din Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia”, elevi din Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre “Basarab I”, precum şi elevi din liceele și colegiile liceeale cu care instituţia noastră colaborează.

Cele 68 de lucrări ale elevilor au fost prezentate în cadrul celor 5 secţiuni:

 • Electronică, informatică şi navigaţie
 • Armament
 • Mecanică şi electromecanică
 • Ştiinţe Socio-umane
 • Limbi străine

Activitatea s-a desfăşurat în cele mai bune condiţii şi poate fi considerată ca o simulare pentru elevii din anul II ai şcolilor militare, care, la sfârșitul anului de învăţământ vor trebui să susţină prezentarea lucrării de absolvire.

În perioada 07 – 11.11.2016, Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” a organizat pentru elevii din anul I şi II, programul naţional Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun.
Cu acestă ocazie, elevii militari au vizitat Monumentul Tropaeum Traiani din Adamclisi şi Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa.
Nu au lipsit din program, de asemenea, activităţile şi întrecerile sportive şi, mai ales, au participat la sesiunea de comunicări ştiinţifice ale elevilor, organizată în instituţia noastră. Activitatea s-a bucurat şi de prezenţa elevilor militari din instituţiile omoloage din ţară, precum şi a elevilor din liceele şi colegiile tehnice liceale partenere ale Protocolului de Colaborare încheiat la iniţiativa şcolii noastre, sub egida Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa.

La data de 30.10.2016, nava şcoală Mircea a adus acasă elevii anului I din Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale, care au efectuat instruirea practică şi teoretică de specialitate, timp de 21 de zile, pe apele Mării Negre şi Mării Egee.

Luni, 24.10.2016, tinerii elevi din anul I ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” au depus jurămâtul militar în cadrul unei festivităţi ce s-a desfăşurat pe platoul Academiei Navale “Mircea Cel Bătrân” alături de colegii lor, studenţii militari.

Cei 38 boboci, dintre care 8 fete şi 30 băieţi, care au ales să se iniţieze şi să se perfecţioneze în însuşirea competenţelor profesionale specifice  profesiei de maistru militar de marină, se vor pregăti, pe parcursul celor 2 ani de studii, în următoarele specialităţi militare: Artilerie navală şi antiaeriană, Rachete navale şi antiaeriene, Arme sub apă, Comunicaţii navale şi observare-semnalizare, Motoare şi maşini navale.

Colaborarea instituţională dintre şcoala noastră şi Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza” s-a concretizat şi anul acesta prin participarea la activităţile organizate cu ocazia sărbătorii a 41 de ani de la înfiinţarea instituţiei liceale cu profil de marină. Astfel, împreună cu comandantul şcolii, un grup de cadre didactice şi 34 de elevi au participat la deschiderea festivităţilor, precum şi la concursuri de cultură generală cu tematică diferită şi competiţii sportive: handbal, fotbal şi tras la parâmă.

Luni 12.09.2016, începând cu ora 12.30,  pe platoul unităţii s-a desfăşurat festivitatea de deschidere a noului an de învăţământ.
Păşind pe porţile instituţiei şi luând contact, pentru prima dată, cu rigorile vieţii cazone, în urmă cu câteva zile, pentru cei 38 de elevi de anul I dintre care 7 fete şi 31 de băieţi, această festivitate a fost prima organizată cu onoruri militare, emoţia şi încărcătura momentului putându-se citi atât pe feţele tinerilor boboci, cât şi a părinţilor prezenţi.
La activitate, pe lângă părinţii, rudele şi prietenii tinerilor elevi, au participat reprezentanţi ai Statului Major General, ai Statului Major al Forţelor Navale, comandanţi de mari unităţi şi unităţi.

În perioada 22 – 26.08.2016, nava ISS „PALINURO” a Marinei Militare italiene a executat o escală în portul Constanţa, vizita încadrându-se în marşul anual de instrucţie al elevilor Şcolii de Subofiţeri ai Marinei Militare din localitatea Taranto, Italia.

Luni 01.08.2016, pe platoul Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale ”Amiral ION MURGESCU”, s-a desfășurat festivitatea de predare-primire a funcției de comandant al unității. Astfel, comandorul Balagiu Gheorghe a predat comanda unității comandorului Roman Viorel.

Vineri, 29.07.2016, începând cu ora 10.00 pe faleza din fața Comandamentului Flotei a avut loc festivitatea de absolvire a celor 52 de elevi ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale ”Amiral ION MURGESCU”, aceștia primind gradul de maistru militar clasa a V-a.
În memoria poetului care a compus versurile Imnului Naţional şi de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta 200 de ani, promoţia 2016 a absolvenților a primit denumirea onorifică "Andrei Mureșanu 200",
La acest important eveniment au participat, pe lângă rudele și prietenii absolvenților, reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, ai autorităţilor publice centrale şi locale, personalităţi ale vieţii publice şi universitare constănţene, reprezentanţi ai asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi în retragere.

În perioada 26 – 29.06.2016, un grup de elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale au participat la programul „Şcoala de vară a Ministerului Apărării Naţionale”, ediţia I, organizat de către Direcţia de Informare şi Relaţii Publice, în garnizoana Braşov.

La data de 28.05.2016, un grup de 45 de elevi ai Şcolii Militare de maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” au vizitat cetatea Enisala, din judeţul Tulcea. Momente binevenite de relaxare, dar şi de cunoaştere a culturii şi istoriei spaţului dobrogean.

În perioada 26 – 27.05.2016, Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Constanţa a organizat cea de-a IV-a ediţie a Proiectului Educaţional Regional „Civilizaţia Şoselei”, concurs înscris în CAER, poziţia 638/2016.
La concursul intitulat : „ Îndemânatic – da, teribilist – nu ! ” elevii şcolii noastre au obţinut premiul I.

La data de 20.05.2016, un grup de elevi ai şcolii militare au participat, în garnizoana Bucureşti, la Expoziţia BlackSea Defence and Aerospace – BDSA 2016.

In perioada 13-16 mai 2016, la sediul școlii noastre s-a desfășurat o convocare de specialitate în domeniul psihopedagogiei, ce a avut ca subiect prezentarea de metode moderne de predare.
Activitatea s-a bucurat de participarea unor cadre didactice cu experiență de la Universitatea Națională de Apărare “Carol I” – București, Academia Navală “Mircea cel Bătrân” Constanța, precum și a cadrelor didactice militare și civile din școlile militare postliceale ale categoriilor de forțe armate.
Activitatea a reprezentat totodată și un bun prilej pentru cadrele didactice de a-și împărtăși din experiențele profesionale acumulate de-a lungul timpului și de a discuta despre aspecte actuale ale învățământul militar postliceal și universitar.

Sâmbătă, 14 mai 2016, la Colegiul Tehnic Energetic Constanța, s-a desfășurat ce-a de-a X-a ediție a Simpozionului Național “Edmund Nicolau”.
În baza protocolului de colaborare între școala noastră și instituția gazdă, patru elevi din instituția noastră au participat cu lucrări în cadrul secțiunii dedicate instituțiilor de învățământ postliceal:

 • Elev caporal Dumitru Mihai
 • Elev caporal Măhăleanu Marius
 • Elev sergent Zorilă Lucian
 • Elev fruntaș Tâlvan Maria Magdalena

De asemenea, Cpt.cdor. Iurea Neculae, cadru didactic al şcolii, a fost invitat să facă parte din comisia de evaluare a lucrărilor prezentate în cadrul secţiunii cu profil electromecanic.
De remarcat este faptul că acest eveniment a constituit o bună ocazie pentru elevii instituţiei noastre de a avea un schimb de experienţă cu colegii lor din liceele şi colegiile liceale cu acelaşi profil din ţară.

Cea de-a VI-a ediție a sesiunii de comunicări ştiinţifice a cadrelor didactice, s-a desfășurat anul acesta în perioada 11-13 mai 2016.
La activitate au participat cadre didactice din instituţiile militare de învăţământ preuniversitar (şcoli militare de maiştri şi subofiţeri) şi cadre didactice din unităţi de învăţământ preuniversitar din Constanţa, Medgidia, Mediaş şi Pitești.
În cadrul sesiunii de comunicări științifice au fost prezentate teme și proiecte structurate pe cele trei secțiuni ale sesiunii:

 • Inginerie electronică şi Ştiinţe nautice;
 • Inginerie electrică şi Inginerie mecanică;
 • Ştiinţe socio-umane şi fundamentale.

Săptămâna națională a voluntariatului este un eveniment național anual, menit să promoveze voluntariatul în comunitate.
„Biblioteca vie” este o activitate organizată de ADAPTO - Asociația pentru Promovarea Egalității între Tineri, dar ceea ce o face interesantă este că, deși se comportă ca orice altă bibliotecă, are un aspect extrem de interesant: CĂRȚILE nu sunt obiecte ci FIINȚE UMANE pe care “cititorul” le împrumută pentru o perioadă limitată de timp și din care extrage informații utile și interesante, printr-o discuție liberă.
O „filială” a acestei biblioteci a fost deschisă temporar (o zi) pe 10 mai 2016, gazdă fiind Liceul “Mihai Eminescu” din Constanța. Activitatea a fost un bun prilej de promovare a profesiei de maistru militar dar și a Forțelor Navale.
Ne mândrim cu faptul că la acțiune și instituția noastră a avut expuse două “cărți”: “Alegeri bine făcute” – elev fruntaș Cârstea Ionuț și “Călător pe drumuri de ape” – elev Gropescu Ciprian.

Baza logistică navală a fost gazda festivității de premiere a câştigătorilor concursului "Omul Anului 2015 în Forţele Navale".
Peste 140 de concurenţi s-au înscris în competiţie, iar din instituția noastră au participat maistrul militar clasa I Ionuţ COMUNĂ ocupând locul III la secțiunea "Maistrul militar al Anului 2015" și prof. Elena CUCONU ocupând locul III la secţiunea "Salariatul civil al Anului 2015".
Evenimentul a fost produs în colaborare cu Societatea Română de Televiziune şi difuzat, în direct, sâmbătă, 7 mai, în intervalul orar 17.10-18.40, pe canalele TVR1şi TVR HD.

La data de 06.05.2016, cu ocazia sărbătoririi a 107 ani de la înfiinţarea Corpului Maiştrilor Militari de Marină, domnul maistru militar principal Marian BOZA a prezentat elevilor şcolii un amplu istoric al acestei entităţi socio – profesionale.

În perioada 06 – 10.04.2016, cu ocazia derulării programului naţional Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!, instituţia militară de învăţământ preuniversitar militar a fost vizitată de peste 200 de elevi din Constanţa şi localităţile limitrofe, care au dorit să cunoască şcoala, baza tehnico-materială şţi laboratoarele de specialitate.

Concursul de matematică Vasile Urseanu
De peste un deceniu Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” găzduiește concursul de matematică „Vasile Urseanu”, organizat de Liga Navală Română. Colaborarea deosebit de strânsă dintre cele două instituții s-a concretizat si anul acesta, când, sâmbătă 26.03.2016, la sediul școlii noastre s-a desfășurat cea de a XXIV-a ediţie a concursului de matematică.
Concursul s-a adresat elevilor din clasele a VIII-a şi, ca în fiecare an, s-a bucurat de prezenţa a peste 100 de copii din ciclul gimnazial, atât din şcolile constănţene, cât şi din cele limitrofe. Acest eveniment reprezintă pentru viitorii liceeni o bună oportunitate de a-și testa cunoștințele la matematică, ca un preambul al unuia dintre cele mai importante examene din viața lor, examenul de evaluarea națională.

Promovarea ofertei eduaționale
În perioada februarie-aprilie a fiecărui an, Şcoala Militară de Maiştri Militari a  Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” desfășoară campanii de promovare a ofertei educaţionale proprii, pentru anul de învăţământ următor, în rândul elevilor din anii terminali ai liceelor şi  colegiilor tehnice, precum și în rândul soldaților gradați voluntari din unitățile militare din Forțele Navale.
Pentru a promova oferta educațională specifică anului de învățământ 2016-2017, echipe formate din cadre militare, civile și elevi ai instituției noastre au vizitat unități de învățământ din orașul și județul Constanța, precum și județele limitrofe. O premieră în acest sens o constituie faptul că, prin intermediul și cu ajutorul Biroului de Recrutare Informare al Sectorului 4 București, anul acesta elevii din două licee ale capitalei, liceul Traian Vuia și liceul Petru Rareș, au aflat despre oferta educațională a scolii noastre, chiar de la persoane ale școlii, tinerii liceeni beneficiind de informaţii utile cu privire la concursul de admitere în special, dar şi despre factorii motivaţionali intrinseci ai alegerii unei cariere militare în învăţământul militar preuniversitar de marină.

Ziua Mondială a Apei
Ca de fiecare dată în ultimii ani, de Ziua Mondială a Apei, elevii Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale ”Amiral ION MURGESCU”, alături de membrii Comitetului National Roman pentru Drepturile Copilului Filiala Constanta au participat, la o activitate prin care s-a dorit conștientizarea de către populație a importanței apei și a consumului rațional al acesteia.
Astfel, duminică 20 martie, la un mall constănţean, prin acțiunea "Dăm apă cu porţia", ajunsă la ediţia a V-a, în zona de colectare a materialelor reciclabile a magazinului, voluntarii şi elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari au oferit apă constănţenilor. Prin gestul lor, elevii marinari şi voluntarii au încercat să sensibilizeze cetăţenii oraşului Constanţa, să aibă grijă de această resursă epuizabilă, apa, să o protejeze şi să nu o irosească, administrând-o raţional.
Cu această ocazie, elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale au prezentat celor interesaţi oferta educaţională pentru anul şcolar 2016-2017.

8 martie 2016 – Cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, doamnele şi domnişoarele din Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale s-au bucurat de flori din partea colegilor militari.
De asemenea, eleve ale şcolii au participat, la bordul navei şcoală Mircea, în prezenţa reprezentanţilor mass-media militare şi civile, la interviuri cu subiectul „Femeia în Forţele Navale".

La data de 18.02.2016, cu ocazia sărbătorii “Zilei Consiliului Internaţional al Sportului Militar”, la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale “Amiral Ion Murgescu” s-a organizat “Crosul Şcolii”, cu toate categoriile de militari.

Aşa cum ne-am obişnuit, ca de fiecare dată pe 5 decembrie se desfăşoară „Gala Voluntarului”. Anul acesta a fost aleasă ca locaţie sala de festivităţii a Bazei Navale. Instituţia noastră este implicată alături de voluntarii Comitetului Naţional Român pentru Drepturile Copilului - Filiala Constanţa, în diverse activităţii de voluntariat, fapt pentru care şi anul acesta reprezentanţi ai şcolii au fost prezenţi la această festivitate. Astfel, chiar în deschiderea galei un grup format de 10 elevi au intonat inmul de stat al României, moment catalogat ca fiind unul extrem de emoţionant de întreg auditoriul.

Cea de-a cincea ediţie a „Sesiunii de comunicării ştiinţifice a elevilor” a avut loc în perioada 11-13 noiembrie 2015. Ca şi până acum, şi la această ediţie au răspuns invitaţiei de a participa elevii celorlalte două şcoli de profil din ţară, de la Bobocu şi Piteşti, precum şi elevi din liceele şi colegiile liceale din Constanţa şi Medgidia, instituţii de învăţământ preuniversitar cu care şcoala noastră are încheiate protocoale de colaborare.
Lucrările sesiunii au fost împărţite pe 5 secţiuni:

 • electronică, informatică şi navigaţie;
 • armament;
 • mecanică şi electromecanică;
 • ştiinţe socio-umane;
 • limbi străine;

În total cele 52 lucrări au fost bine realizate şi prezentate de către elevi, calitatea informaţilor prezentate fiind apreciată de comisiile celor 5 secţiuni.

În fiecare an la 31 octombrie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Mării Negre, ocazie cu care elevii şcolii noastre, însoţiţi de cadre militare şi civile din instituţie, sunt implicaţi în activităţi ce se desfăşoară cu acest prilej.  Anul acesta o astfel de activitate a avut loc în zona de reciclare a unui mall din Constanţa, unde o echipa formată din 10 elevi si 8 voluntari de la Comitetul Naţional Român pentru Drepturile Copilului - Filiala Constanţa, au format un lanţ uman, dând din mână în mână peturile strânse timp de o săptămână, pentru a fi introduse într-un aparat automat de reciclat astfel de materiale.
Cei prezenţi au vorbit despre importanţa Zilei Internaţionale a Mării Negre, au cântat şi şi-au promis o nouă întâlnire pe 5 decembrie, la Gala Voluntarilor.

Duminica, 25 octombrie 2015, pe platoul Academiei Navale “Mircea Cel Bătrân” s-a desfăşurat festivitatea de depunerea a jurământului militar de către cei 59 de elevi, 8 fete şi 51 de băieţi, care au ales să se iniţieze şi să se perfecţioneze în însuşirea competenţelor profesionale specifice  profesiei de maistru militar de marină, urmând cursurile Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”.

Festivitatea, de o aleasă încărcătură emoţională, s-a încadrat într-o pleiadă de activităţi dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române, anul acesta împlinindu-se 71 de ani de la eliberarea ultimei porţiuni din pământ de sub ocupaţie străină.

Joi, 22 octombrie, Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza” a sărbătorit 40 de ani de la înfiinţarea sa. Cu acest prilej s-au organizat o serie de activităţi la care au fost invitaţi să participe şi elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navele „Amiral Ion Murgescu”.

Devenită deja obişnuinţă, colaborarea dintre cele două instituţii de învăţământ constănţene s-a concretizat prin participarea elevilor şcolii noastre la ridicarea pavilionului, competiţii sportive şi concursuri pe teme diferite. De asemenea în holul instituţiei a fost instalat un stand de promovare a ofertei educaţionale şi a profesiei de maistru militar.

Joi, 8 octombrie 2015, Şcoala Militară de Maiştri a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” a îmbrăcat haine de sărbătoare. De la înfiinţarea sa, acum 118 ani, şi până în prezent a cunoscut mai multe denumiri,  a schimbat patru locaţii de la Ţiglina la Constanţa via Sulina şi, nu în ultimul rând, a dat tributul de sânge pentru apărarea patriei, atât în al doilea război mondial, cît şi în timpul revoluţiei din decembrie 1989.

Manifestările organizate pentru a marca sărbătorirea acestui eveniment au început prin desfăşurarea apelului solemn şi au continuat cu organizarea de întreceri sportive şi cu specific marinăresc între elevii şcolii noastre şi elevi din liceele şi colegiile liceale cu care instituţia are încheiate parteneriate de colaborare.

Festivitatea de deschidere a noului an de învăţământ la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale "Amiral Ion Murgescu" s-a desfăşurat luni, 14 septembrie a.c., începând cu ora 09.00.
 
Cei 60 de boboci, dintre care 8 fete şi 52 de băieţi, s-au alăturat elevilor din anul al II-lea de studii, pentru iniţierea şi desăvârşirea competenţelor profesionale specifice profesiei de maistru militar de marină.

La activitate au participat reprezentanţi ai Statului Major al Forţelor Navale, comandanţi de mari unităţi şi unităţi, ai unor asociaţii a cadrelor militare în rezervă şi retragere, părinţi şi rude.La concursul de navomodelism, Cupa Tomis, organizat de Liga Maiştrilor Militari de Marină Constanţa a participat şi colegul nostru, MMII Eugen Sariu, cu macheta crucişătorului antiaerian “Degreasse” fiind recompensat cu medalia de bronz şi premiul pentru îndemânare şi pricepere oferit de Clubul Sportiv Alfa.

MMII Eugen Sariu nu este la prima participare la o astfel de competiţie, fiind un competitor cu experienţă, ce reprezintă cu succes instituţia noastră de învăţământ.