Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor  Navale
"Amiral Ion Murgescu"

 

 

Arhivă evenimente

În perioada 22 – 26.08.2016, nava ISS „PALINURO” a Marinei Militare italiene a executat o escală în portul Constanţa, vizita încadrându-se în marşul anual de instrucţie al elevilor Şcolii de Subofiţeri ai Marinei Militare din localitatea Taranto, Italia.

Luni 01.08.2016, pe platoul Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale ”Amiral ION MURGESCU”, s-a desfășurat festivitatea de predare-primire a funcției de comandant al unității. Astfel, comandorul Balagiu Gheorghe a predat comanda unității comandorului Roman Viorel.

Vineri, 29.07.2016, începând cu ora 10.00 pe faleza din fața Comandamentului Flotei a avut loc festivitatea de absolvire a celor 52 de elevi ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale ”Amiral ION MURGESCU”, aceștia primind gradul de maistru militar clasa a V-a.
În memoria poetului care a compus versurile Imnului Naţional şi de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta 200 de ani, promoţia 2016 a absolvenților a primit denumirea onorifică "Andrei Mureșanu 200",
La acest important eveniment au participat, pe lângă rudele și prietenii absolvenților, reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, ai autorităţilor publice centrale şi locale, personalităţi ale vieţii publice şi universitare constănţene, reprezentanţi ai asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi în retragere.

În perioada 26 – 29.06.2016, un grup de elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale au participat la programul „Şcoala de vară a Ministerului Apărării Naţionale”, ediţia I, organizat de către Direcţia de Informare şi Relaţii Publice, în garnizoana Braşov.

La data de 28.05.2016, un grup de 45 de elevi ai Şcolii Militare de maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” au vizitat cetatea Enisala, din judeţul Tulcea. Momente binevenite de relaxare, dar şi de cunoaştere a culturii şi istoriei spaţului dobrogean.

În perioada 26 – 27.05.2016, Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Constanţa a organizat cea de-a IV-a ediţie a Proiectului Educaţional Regional „Civilizaţia Şoselei”, concurs înscris în CAER, poziţia 638/2016.
La concursul intitulat : „ Îndemânatic – da, teribilist – nu ! ” elevii şcolii noastre au obţinut premiul I.

La data de 20.05.2016, un grup de elevi ai şcolii militare au participat, în garnizoana Bucureşti, la Expoziţia BlackSea Defence and Aerospace – BDSA 2016.

In perioada 13-16 mai 2016, la sediul școlii noastre s-a desfășurat o convocare de specialitate în domeniul psihopedagogiei, ce a avut ca subiect prezentarea de metode moderne de predare.
Activitatea s-a bucurat de participarea unor cadre didactice cu experiență de la Universitatea Națională de Apărare “Carol I” – București, Academia Navală “Mircea cel Bătrân” Constanța, precum și a cadrelor didactice militare și civile din școlile militare postliceale ale categoriilor de forțe armate.
Activitatea a reprezentat totodată și un bun prilej pentru cadrele didactice de a-și împărtăși din experiențele profesionale acumulate de-a lungul timpului și de a discuta despre aspecte actuale ale învățământul militar postliceal și universitar.

Sâmbătă, 14 mai 2016, la Colegiul Tehnic Energetic Constanța, s-a desfășurat ce-a de-a X-a ediție a Simpozionului Național “Edmund Nicolau”.
În baza protocolului de colaborare între școala noastră și instituția gazdă, patru elevi din instituția noastră au participat cu lucrări în cadrul secțiunii dedicate instituțiilor de învățământ postliceal:

 • Elev caporal Dumitru Mihai
 • Elev caporal Măhăleanu Marius
 • Elev sergent Zorilă Lucian
 • Elev fruntaș Tâlvan Maria Magdalena

De asemenea, Cpt.cdor. Iurea Neculae, cadru didactic al şcolii, a fost invitat să facă parte din comisia de evaluare a lucrărilor prezentate în cadrul secţiunii cu profil electromecanic.
De remarcat este faptul că acest eveniment a constituit o bună ocazie pentru elevii instituţiei noastre de a avea un schimb de experienţă cu colegii lor din liceele şi colegiile liceale cu acelaşi profil din ţară.

Cea de-a VI-a ediție a sesiunii de comunicări ştiinţifice a cadrelor didactice, s-a desfășurat anul acesta în perioada 11-13 mai 2016.
La activitate au participat cadre didactice din instituţiile militare de învăţământ preuniversitar (şcoli militare de maiştri şi subofiţeri) şi cadre didactice din unităţi de învăţământ preuniversitar din Constanţa, Medgidia, Mediaş şi Pitești.
În cadrul sesiunii de comunicări științifice au fost prezentate teme și proiecte structurate pe cele trei secțiuni ale sesiunii:

 • Inginerie electronică şi Ştiinţe nautice;
 • Inginerie electrică şi Inginerie mecanică;
 • Ştiinţe socio-umane şi fundamentale.

Săptămâna națională a voluntariatului este un eveniment național anual, menit să promoveze voluntariatul în comunitate.
„Biblioteca vie” este o activitate organizată de ADAPTO - Asociația pentru Promovarea Egalității între Tineri, dar ceea ce o face interesantă este că, deși se comportă ca orice altă bibliotecă, are un aspect extrem de interesant: CĂRȚILE nu sunt obiecte ci FIINȚE UMANE pe care “cititorul” le împrumută pentru o perioadă limitată de timp și din care extrage informații utile și interesante, printr-o discuție liberă.
O „filială” a acestei biblioteci a fost deschisă temporar (o zi) pe 10 mai 2016, gazdă fiind Liceul “Mihai Eminescu” din Constanța. Activitatea a fost un bun prilej de promovare a profesiei de maistru militar dar și a Forțelor Navale.
Ne mândrim cu faptul că la acțiune și instituția noastră a avut expuse două “cărți”: “Alegeri bine făcute” – elev fruntaș Cârstea Ionuț și “Călător pe drumuri de ape” – elev Gropescu Ciprian.

Baza logistică navală a fost gazda festivității de premiere a câştigătorilor concursului "Omul Anului 2015 în Forţele Navale".
Peste 140 de concurenţi s-au înscris în competiţie, iar din instituția noastră au participat maistrul militar clasa I Ionuţ COMUNĂ ocupând locul III la secțiunea "Maistrul militar al Anului 2015" și prof. Elena CUCONU ocupând locul III la secţiunea "Salariatul civil al Anului 2015".
Evenimentul a fost produs în colaborare cu Societatea Română de Televiziune şi difuzat, în direct, sâmbătă, 7 mai, în intervalul orar 17.10-18.40, pe canalele TVR1şi TVR HD.

La data de 06.05.2016, cu ocazia sărbătoririi a 107 ani de la înfiinţarea Corpului Maiştrilor Militari de Marină, domnul maistru militar principal Marian BOZA a prezentat elevilor şcolii un amplu istoric al acestei entităţi socio – profesionale.

În perioada 06 – 10.04.2016, cu ocazia derulării programului naţional Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!, instituţia militară de învăţământ preuniversitar militar a fost vizitată de peste 200 de elevi din Constanţa şi localităţile limitrofe, care au dorit să cunoască şcoala, baza tehnico-materială şţi laboratoarele de specialitate.

Concursul de matematică Vasile Urseanu
De peste un deceniu Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” găzduiește concursul de matematică „Vasile Urseanu”, organizat de Liga Navală Română. Colaborarea deosebit de strânsă dintre cele două instituții s-a concretizat si anul acesta, când, sâmbătă 26.03.2016, la sediul școlii noastre s-a desfășurat cea de a XXIV-a ediţie a concursului de matematică.
Concursul s-a adresat elevilor din clasele a VIII-a şi, ca în fiecare an, s-a bucurat de prezenţa a peste 100 de copii din ciclul gimnazial, atât din şcolile constănţene, cât şi din cele limitrofe. Acest eveniment reprezintă pentru viitorii liceeni o bună oportunitate de a-și testa cunoștințele la matematică, ca un preambul al unuia dintre cele mai importante examene din viața lor, examenul de evaluarea națională.

Promovarea ofertei eduaționale
În perioada februarie-aprilie a fiecărui an, Şcoala Militară de Maiştri Militari a  Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” desfășoară campanii de promovare a ofertei educaţionale proprii, pentru anul de învăţământ următor, în rândul elevilor din anii terminali ai liceelor şi  colegiilor tehnice, precum și în rândul soldaților gradați voluntari din unitățile militare din Forțele Navale.
Pentru a promova oferta educațională specifică anului de învățământ 2016-2017, echipe formate din cadre militare, civile și elevi ai instituției noastre au vizitat unități de învățământ din orașul și județul Constanța, precum și județele limitrofe. O premieră în acest sens o constituie faptul că, prin intermediul și cu ajutorul Biroului de Recrutare Informare al Sectorului 4 București, anul acesta elevii din două licee ale capitalei, liceul Traian Vuia și liceul Petru Rareș, au aflat despre oferta educațională a scolii noastre, chiar de la persoane ale școlii, tinerii liceeni beneficiind de informaţii utile cu privire la concursul de admitere în special, dar şi despre factorii motivaţionali intrinseci ai alegerii unei cariere militare în învăţământul militar preuniversitar de marină.

Ziua Mondială a Apei
Ca de fiecare dată în ultimii ani, de Ziua Mondială a Apei, elevii Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale ”Amiral ION MURGESCU”, alături de membrii Comitetului National Roman pentru Drepturile Copilului Filiala Constanta au participat, la o activitate prin care s-a dorit conștientizarea de către populație a importanței apei și a consumului rațional al acesteia.
Astfel, duminică 20 martie, la un mall constănţean, prin acțiunea "Dăm apă cu porţia", ajunsă la ediţia a V-a, în zona de colectare a materialelor reciclabile a magazinului, voluntarii şi elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari au oferit apă constănţenilor. Prin gestul lor, elevii marinari şi voluntarii au încercat să sensibilizeze cetăţenii oraşului Constanţa, să aibă grijă de această resursă epuizabilă, apa, să o protejeze şi să nu o irosească, administrând-o raţional.
Cu această ocazie, elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale au prezentat celor interesaţi oferta educaţională pentru anul şcolar 2016-2017.

8 martie 2016 – Cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, doamnele şi domnişoarele din Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale s-au bucurat de flori din partea colegilor militari.
De asemenea, eleve ale şcolii au participat, la bordul navei şcoală Mircea, în prezenţa reprezentanţilor mass-media militare şi civile, la interviuri cu subiectul „Femeia în Forţele Navale".

La data de 18.02.2016, cu ocazia sărbătorii “Zilei Consiliului Internaţional al Sportului Militar”, la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale “Amiral Ion Murgescu” s-a organizat “Crosul Şcolii”, cu toate categoriile de militari.

Aşa cum ne-am obişnuit, ca de fiecare dată pe 5 decembrie se desfăşoară „Gala Voluntarului”. Anul acesta a fost aleasă ca locaţie sala de festivităţii a Bazei Navale. Instituţia noastră este implicată alături de voluntarii Comitetului Naţional Român pentru Drepturile Copilului - Filiala Constanţa, în diverse activităţii de voluntariat, fapt pentru care şi anul acesta reprezentanţi ai şcolii au fost prezenţi la această festivitate. Astfel, chiar în deschiderea galei un grup format de 10 elevi au intonat inmul de stat al României, moment catalogat ca fiind unul extrem de emoţionant de întreg auditoriul.

Cea de-a cincea ediţie a „Sesiunii de comunicării ştiinţifice a elevilor” a avut loc în perioada 11-13 noiembrie 2015. Ca şi până acum, şi la această ediţie au răspuns invitaţiei de a participa elevii celorlalte două şcoli de profil din ţară, de la Bobocu şi Piteşti, precum şi elevi din liceele şi colegiile liceale din Constanţa şi Medgidia, instituţii de învăţământ preuniversitar cu care şcoala noastră are încheiate protocoale de colaborare.
Lucrările sesiunii au fost împărţite pe 5 secţiuni:

 • electronică, informatică şi navigaţie;
 • armament;
 • mecanică şi electromecanică;
 • ştiinţe socio-umane;
 • limbi străine;

În total cele 52 lucrări au fost bine realizate şi prezentate de către elevi, calitatea informaţilor prezentate fiind apreciată de comisiile celor 5 secţiuni.

În fiecare an la 31 octombrie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Mării Negre, ocazie cu care elevii şcolii noastre, însoţiţi de cadre militare şi civile din instituţie, sunt implicaţi în activităţi ce se desfăşoară cu acest prilej.  Anul acesta o astfel de activitate a avut loc în zona de reciclare a unui mall din Constanţa, unde o echipa formată din 10 elevi si 8 voluntari de la Comitetul Naţional Român pentru Drepturile Copilului - Filiala Constanţa, au format un lanţ uman, dând din mână în mână peturile strânse timp de o săptămână, pentru a fi introduse într-un aparat automat de reciclat astfel de materiale.
Cei prezenţi au vorbit despre importanţa Zilei Internaţionale a Mării Negre, au cântat şi şi-au promis o nouă întâlnire pe 5 decembrie, la Gala Voluntarilor.

Duminica, 25 octombrie 2015, pe platoul Academiei Navale “Mircea Cel Bătrân” s-a desfăşurat festivitatea de depunerea a jurământului militar de către cei 59 de elevi, 8 fete şi 51 de băieţi, care au ales să se iniţieze şi să se perfecţioneze în însuşirea competenţelor profesionale specifice  profesiei de maistru militar de marină, urmând cursurile Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”.

Festivitatea, de o aleasă încărcătură emoţională, s-a încadrat într-o pleiadă de activităţi dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române, anul acesta împlinindu-se 71 de ani de la eliberarea ultimei porţiuni din pământ de sub ocupaţie străină.

Joi, 22 octombrie, Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza” a sărbătorit 40 de ani de la înfiinţarea sa. Cu acest prilej s-au organizat o serie de activităţi la care au fost invitaţi să participe şi elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navele „Amiral Ion Murgescu”.

Devenită deja obişnuinţă, colaborarea dintre cele două instituţii de învăţământ constănţene s-a concretizat prin participarea elevilor şcolii noastre la ridicarea pavilionului, competiţii sportive şi concursuri pe teme diferite. De asemenea în holul instituţiei a fost instalat un stand de promovare a ofertei educaţionale şi a profesiei de maistru militar.

Joi, 8 octombrie 2015, Şcoala Militară de Maiştri a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” a îmbrăcat haine de sărbătoare. De la înfiinţarea sa, acum 118 ani, şi până în prezent a cunoscut mai multe denumiri,  a schimbat patru locaţii de la Ţiglina la Constanţa via Sulina şi, nu în ultimul rând, a dat tributul de sânge pentru apărarea patriei, atât în al doilea război mondial, cît şi în timpul revoluţiei din decembrie 1989.

Manifestările organizate pentru a marca sărbătorirea acestui eveniment au început prin desfăşurarea apelului solemn şi au continuat cu organizarea de întreceri sportive şi cu specific marinăresc între elevii şcolii noastre şi elevi din liceele şi colegiile liceale cu care instituţia are încheiate parteneriate de colaborare.

Festivitatea de deschidere a noului an de învăţământ la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale "Amiral Ion Murgescu" s-a desfăşurat luni, 14 septembrie a.c., începând cu ora 09.00.
 
Cei 60 de boboci, dintre care 8 fete şi 52 de băieţi, s-au alăturat elevilor din anul al II-lea de studii, pentru iniţierea şi desăvârşirea competenţelor profesionale specifice profesiei de maistru militar de marină.

La activitate au participat reprezentanţi ai Statului Major al Forţelor Navale, comandanţi de mari unităţi şi unităţi, ai unor asociaţii a cadrelor militare în rezervă şi retragere, părinţi şi rude.La concursul de navomodelism, Cupa Tomis, organizat de Liga Maiştrilor Militari de Marină Constanţa a participat şi colegul nostru, MMII Eugen Sariu, cu macheta crucişătorului antiaerian “Degreasse” fiind recompensat cu medalia de bronz şi premiul pentru îndemânare şi pricepere oferit de Clubul Sportiv Alfa.

MMII Eugen Sariu nu este la prima participare la o astfel de competiţie, fiind un competitor cu experienţă, ce reprezintă cu succes instituţia noastră de învăţământ.